fotoutmaning svart vit blogg.frokenfoto.se Fröken Foto

Fotoutmaning 2015: Svart/vit

 

 

Svart och vit eller svartvit eller kanske vit och svart *ler* Svart och vit ses ju inte som några färger och räknas ibland inte in bland de färger som finns, men utan dessa är det svårt att få nyanser och det är ju nyanserna som är spännande. I alla fall i min värld. Jag är ganska vit, väldigt lite svart och är på väg mot många andra färger.. men inte svart. Eller ja, nu tänker jag inredning. Ser man i min garderob så är det bara vit och svart. Ibland gör jag försök till lite färg, men det blir oftast bara lite rosa. Rätt tråkigt måste jag säga själv, något jag absolut måste bli bättre på.

När vi talar foto så är jag mest för färg. Älskar nyanserna i alla färger som finns och har väldigt få svartvita bilder hemma, men det finns en klar fördel med att göra vissa bilder svartvita. Som bröllopsfotograf måste jag nog erkänna att jag hittills upplever att förberedelsebilderna i de flesta fall blir bäst i svartvit. Kanske är det många människor med på bilden, alla är inte i ordning och det står kanske hårsprej, blomma eller något annat som kan skilja sig från mängden av färger i rummet. Det kan då vara svårt att se vad som är ”viktigt” i bilden. Då kan svartvita bilder hjälpa till. Jag tycker dock sällan att det räcker att bara göra en bild svartvit eller i gråskala, den behöver ett litet extra lyft genom lite kontrast för att bli riktigt bra. Här nedan har vi en blivande brud som sminkas och i bakgrunden ser vi väninnan som görs vacker inför bröllopet. Sminkösen på den bakre kvinnan har en röd klänning som jag dämpat färgen på en del i redigeringen ( jag önskar att alla som jobbar med bröllop bär tänka på detta, diskreta kläder är att föredra!) Den röda färgen tycker jag visserligen jättemycket om, men jag ser inte riktigt vad som är ”viktigt” i bilden. Eftersom inte alla har Photoshop så valde jag att göra bilden svartvit i Picasa, bild 2. Den blir lite intetsägande på något vis, men genom att öka skuggorna lite så tycker jag att den berättar något mer, bild 3.

 

 

11 fotoutmaning 2015 svart vit fröken foto frokenfoto (1) 22

 

 

 

11 fotoutmaning 2015 svart vit fröken foto frokenfoto (1) 33

 

 

11 fotoutmaning 2015 svart vit fröken foto frokenfoto (1) 44

 

 

 

 

 

 

 

 Det var mitt svartvita bidrag. Hur tänker ni kring svart/vit?

En riktigt fin fredag önskar jag er!!!

kram kram Malin


frokenfoto.se fotoutmaning 2015 november 800

5 thoughts on “Fotoutmaning 2015: Svart/vit

  1. Tänkte också i nyanser och på att jag älskar det svartvita i bilder just för att det är så mycket mindre rörighet. Som du skriver, lättare att se det viktiga i bilden.

    Fina bilder!
    Kram Hannis

  2. Visst finns det många fina nyanser i svart/vit. Så smart att få vackra bilder istället för röriga med många färger. Fint och lärorikt bidrag. Ha en fin dag Kram Pernilla

  3. Haha, idag är det jag som har blandat ihop veckorna, kanske är jag lite bakom..? :-)

    Det där med att gå in och ändra i bilder är något jag inte har lärt mig så jag sitter ibland där och svär över över någon detalj som sticker ut. Tack för tipset om att då testa svartvitt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>